Rasinformatie Zwitserse Witte Herder

Rasbeschrijvingen komen altijd over als een promotie verhaal maar besteden veel te weinig aandacht aan de rasspecifieke eigenschappen die de opvoeding en socialisatie, het functioneren van de hond in verschillende situaties tot een uitdaging kunnen maken die voor veel mensen te hoog gegrepen kan zijn. Onderstaand omschrijft het ras op een eerlijke en betere manier vind ik.

De belangrijkste eigenschap van de Witte Zwitserse Herders is sensibiliteit. Deze bijzonderheid in karakter heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat deze honden gemakkelijk te trainen zijn door hun natuurlijke aanleg om te leren.

Als nadeel kan deze gevoeligheid resulteren in angst of nerveusiteit, grote onzekerheid door hun gebrek aan tolerantie voor mishandelingen, lichamelijke en geestelijke straffen en geestelijk isolement door veel alleen te laten ivm werk van de eigenaar bijvoorbeeld. Het begrip 'veel' is voor iedereen verschillend maar de limiet ligt op max 3 uur per dag. Moet de hond langer alleen zijn breng hem dan naar een oppasadres.


De Witte Zwitserse Herders zijn bijzonder goede familiehonden, omdat ze snel gesteld raken op hun familie en er in de meeste gevallen geen gewelddadige gedragsproblemen in huis voorkomen, zelfs niet in de handen van onervaren eigenaren. Als ze van pup af aan met kinderen samenleven, gaan deze honden respectvol met hen om en worden ze partners, wat overigens niet betekent dat de Witte Zwitserse Herders ideaal zijn voor kinderen. Dit is iets wat u vaak zult lezen over veel rassen en is in feite niet waar. Wil een hond, ongeacht het ras, sociaal en vriendelijk zijn met kinderen, dan moet hij de eerste drie maanden met hen samenleven en natuurlijk positieve ervaringen met hen hebben. Het is dus oppassen geblazen als kinderen de pup onjuist benaderen en behandelen, want dat kan leiden tot negatieve ervaringen die de relatie kunnen schaden. Daarom moeten puppy's, ongeacht het ras, vanaf het allereerste begin met kinderen samenleven, maar altijd onder toezicht van volwassenen om problemen te voorkomen.


Wat het gezinsleven betreft, passen Witte Zwitserse Herders zich gemakkelijk aan aan gezinnen waarmee ze het dagelijkse leven delen, wat inhoudt dat ze in huis leven, dagelijks met hen wandelen, enz. Het is niet aan te raden deze honden te krijgen om ze altijd buitenshuis te hebben, met weinig contact met het gezin, met slechts een paar wandelingen in stedelijke plaatsen.

Witte Zwitserse Herders hebben een goede socialisatie nodig, dat wil zeggen, het ontmoeten van allerlei soorten mensen en omgevingen. Dit socialisatieproces moet beginnen op de leeftijd van 4-5 weken, het moet worden uitgevoerd door de fokker zelf en het moet hierna voortgezet worden door de eigenaar en gedurende hun hele leven.

Als ze geïsoleerd worden en behandeld worden als typische tuinhonden, zullen ze angstig worden voor vreemden (mens en hond) en dit kan uitmonden in agressief gedrag (uitvallen naar vreemde honden bij het tegenkomen op straat). In de standaard van dit ras staat dat ze wantrouwend kunnen zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn, want het grootste probleem van dit ras is angst voor onbekenden, vowel mens als hond.

We moeten ervoor zorgen dat dit wantrouwen verdwijnt.


Dit is ongetwijfeld het belangrijkste punt met betrekking tot de Witte Zwitserse Herders: voorkomen dat ze angstig worden. Daarom is socialisatie van cruciaal belang. En daarom leven deze honden beter in een wat drukkere omgeving, dan afgezonderd; hoe groot de tuin ook is... ze zullen er niet echt gebruik van maken.


Deze herders worden ook wel omschreven als "goede waakhonden". De meeste herders beschermen instinctief hun territorium en blaffen naar vreemden. Nu, helaas in veel gevallen, is dit gedrag gebaseerd op angst en gebrek aan socialisatie.

Om een goede "waakhond" te hebben, moet men in de eerste plaats de honden socialiseren om angst voor mensen te vermijden en te voorkomen dat ze bang worden van een aai of een vreemdeling die dichtbij komt. We zullen dit bereiken door onze hond toe te staan talloze mensen te ontmoeten tijdens hun wandelingen. Zodra dit gedrag is bereikt, zal het natuurlijk zijn voor onze honden om ons te laten weten wanneer een vreemdeling dichter bij ons huis komt. Zodra we de deur voor hen opendoen, moeten de honden zich vriendelijk gedragen en moet het blaffen ophouden.

Wat betreft de activiteiten waaraan deze honden kunnen deelnemen, stelt hun grote leervermogen hen in staat om elke soort sport te beoefenen die wij met hen willen doen. Ze zijn veelzijdig wat betekent dat ze effici├źnt kunnen werken in gehoorzaamheid en het beoefenen van een verscheidenheid aan sporten zoals behendigheid, flyball en frisbee.

Witte Zwitserse Herders vallen op als snuffel- en speurhonden. Natuurlijk zal elke hond meer of minder moeite hebben met sommige van deze activiteiten. Als we echter een zeer competitief niveau willen bereiken in bepaalde activiteiten, is dit misschien niet het beste ras.

Bijvoorbeeld, in behendigheid of flyball, zijn Witte Zwitserse Herders misschien niet de beste vanwege hun grootte als we proberen specialisten als Border Collies te verslaan. Als we echter alleen maar plezier met onze honden willen hebben, zullen ze aan al onze verwachtingen voldoen.


Wat de hoeveelheid beweging betreft,  ze vinden het heerlijk om met hun baasje op pad te gaan, maar van lichamelijke arbeid worden ze geestelijk niet moe en na wat geslapen te hebben zijn ze weer opgeladen en klaar voor de volgende lichamelijke actie. Door ze geestelijk bezig te houden krijg je een voldane tevreden hond die zich niet te snel opwindt. Wat ze het leukst vinden is dingen doen, zoeken, braingames, neusdetectie om daarna gewoon lekker te relaxen met het gezin.

Ze hebben geen tuin nodig om gelukkig te zijn, omdat ze liever zo dicht mogelijk bij hun baasje willen zijn of gaan wandelen met hun baasjes.


Kortom, Witte Zwitserse Herders zijn gevoelige familiehonden, gemakkelijk te trainen, en bereid om elke activiteit te leren.

Denk eraan voorzichtig te zijn met  onder- of oversocialisatie en te weinig rust, de lijn naar een overactieve, onzekere, nerveuze hond is dun. 

Blijf ze socialiseren als je ze mee naar huis neemt. Angst is nog steeds een strijd voor al diegenen die van dit ras houden.


Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door  La Gebrada.

De witte herder is niet geschikt voor mensen die hun hond ivm werk vele aaneengesloten uren alleen moeten laten.