Algemene informatie

Wij fokken heel kleinschalig 2 nesten per jaar en enkel met stambomen. Waarom? Omdat we van het ras en onze eigen honden in het bijzonder houden, ze maken onderdeel uit van ons gezin en hopen dat ze gezond oud kunnen worden bij ons. Dat willen we ook voor de mensen die bij ons een pupje kopen dus doen we er alles aan om dat te bereiken en dat kan alleen via inzicht in de foklijn.

Een serieuze fokker moet en kan via de stambomen van zijn ouderdieren onderzoeken waar eventuele problemen verborgen liggen die niet via gezondheidsonderzoeken te testen zijn zodat hij weet welke foklijnen hij wel en beter niet bij elkaar kan brengen. Zomaar 2 ouderdieren bij ekaar brengen zonder onderzoek of kennis van de foklijn is gewoon Russisch Roulette spelen met de gezondheid van onschuldige kwetsbare dieren die daar niet om vragen.

Naast alle gezondheidsonderzoeken is het inzicht in de foklijn via de stamboom dus een uitermate vergroting van de kans op een lang en gezond leven voor de nakomelingen.

Onze kennelnaam staat officieel geregistreerd bij St. Hubertus Brussel.

Onderzoeken

Van al onze fokdieren is het DNA profiel vastgelegd zoals verplicht door St.Hubertus om afstamming te kunnen garanderen en FCI stambomen te kunnen bekomen.

🙂Officieel HD onderzoek waarbij we alleen willen fokken met onze honden als zij A of B zijn. 

🙂Officieel Elleboog Dysplasie onderzoek, we conformeren ons daarbij aan de regelgeving van St Hubertus via de verplichte  rasfiche om stambomen te kunnen bekomen. Voor elleboog afwijkingen betekent dat de officiele uitslag ED 0-0 of 0-1 .

🙂Degeneratieve Myelopathie, DM is een progressieve, neurologische aandoening van het ruggenmerg met fatale afloop. Of een hond vrij of drager is van deze hele vervelende verlammende ziekte kun je laten onderzoeken door het DNA van de hond te laten onderzoeken op evt. defecten. Omdat dit een slopende ziekte is die je een hond gewoon niet wilt aandoen fokken we alleen met ouderdieren die hier officieel op onderzocht zijn.

We maken nooit combinaties waar vlgs de wetenschap lijders uit voort kunnen komen!

🙂MDR1(Multidrug Resistance Gen1), of een hond vrij, drager of lijder is aan deze ziekte kun je laten onderzoeken door het DNA van de hond te laten onderzoeken op defecten. Werd voorheen aangenomen dat dragers de ziekte niet zelf zouden ontwikkelen, toch zijn er dragers die wel overgevoelig bleken te zijn dus is het advies geworden zodanig te fokken dat er uiteindelijk alleen nog vrije honden over zullen blijven.

We fokken enkel met honden die MDR1 +/+ dus geheel vrij zijn.

🙂Teefjes waar we voor de voortzetting van onze kennel een nestje mee willen doen worden tevens middels DNA getest op Mucopolysaccharidose Type VII, Maligne Hyperthermie, Hypofysaire dwerggroei, Renal Cystadenocarcinoma Nodular Dermafibrosis (RCND = erfelijk tumorsyndroom bij herders) en Hyperuricemie

Onze pups worden verkocht met een koopcontract waarin zowel koper als verkoper een evenredig verdeelde verantwoording hebben. De verkoper/fokker voor de keuze van de combinatie en de gezondheid van de ouderdieren, middels gezondheidsonderzoeken; de koper vwb de omgang met de pup mbt beweging/opvoeding en het opvolgen van de voedingsadviezen die we geven voor de pup die allemaal van grote invloed op met name de gezondheid van het skelet zijn.

U heeft de garantie, middels officiële onderzoeksresultaten, dat we geen combinaties maken van ouderdieren die pups geven die lijden aan DM, MDR1, Mucopolysaccharidose Type VII, RCND, Maligne Hyperthermie, Hypofysaire dwerggroei en Hyperuricemie.

Onze pups krijgen uiteraard het standaard gezondheidsonderzoek van de dierenarts, hun paspoort met Vaccicheck vaccinatie uitslag of indien al nodig vaccinatie (voor info over de vaccicheck klik hier), zijn ontwormt als de microscopische test bij de dierenarts uitwijst dat ze ontwormt moeten worden en hun FCI stamboom van St.Hubertus.

Op de leeftijd van 8 weken worden zij door de dierenarts gechipt en dan dus getest met de Vaccicheck (klik hier voor info over de Vaccicheck) of de antistoffen die zij van hun moeder in het bloed hebben al laag genoeg zijn om een vaccinatie aan te laten slaan.

Mocht de Vaccicheck aangeven dat vaccinatie al nodig is dan krijgen ze die vaccinatie maar als de Vaccicheck aangeeft dat het nog te vroeg is voor een vaccinatie wordt dat door de dierenarts aangegeven in het paspoort van de pup met een vervolgadvies. Vaccinatie of nieuwe vaccichecktesten op een later tijdstip zijn dan voor rekening van de nieuwe eigenaar.

Omdat honden en zeker pups behoorlijk ziek kunnen worden van ontwormingsmedicatie en dit beslist geen onschuldige middelen zijn  laten we de dierenarts de ontlasting van de pups onder de microscoop bekijken op een mogelijke worminfectie.

Is ontwormen nodig dan wordt er ontwormt.

We fokken en houden onze honden onder het motto: meten = weten. (Ontworm)medicatie en vaccinatie op maat als getest is dat het nodig is en niet zonder noodzaak.

We adviseren onze pupkopers dat ook minimaal 2x per jaar een ontlastingonderzoek door de dierenarts te laten uitvoeren om te kijken of ontwormen zinvol is.

U zult merken aan de hand van die uitslagen dat het bij vers gevoerde honden zelden nodig is om te ontwormen.

Afhankelijk van de ontwikkeling van de pups mogen zij op de leeftijd van minimaal 9 of 10 weken het nest verlaten.

Waarom pas op 9 of 10 weken? Wij vinden dat de pups dan optimaal hebben kunnen profiteren van de socialisatie onderling in het nest en de opvoeding door hun moeder en de overige leden van de roedel. We weten dan ook zeker dat de eerste socialisatie goed is gegaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat pups op de leeftijd van 9 en 10 weken nog heel veel belangrijke zaken mee krijgen van hun moeder en de andere roedelleden zoals de bijtstop. Pups die zo lang bij de moeder zijn gebleven hebben veel minder de neiging tot puppybijten en zijn stabieler dan pups die jonger het nest hebben verlaten.

De feedback die we krijgen van onze pupkopers is dan ook dat onze pups goed gesocialiseerd, vrolijk, stabiel en open van karakter zijn.

Verder zijn de pups door onze manier van opgroeien met gebruik van een hondenluik in de deur zodat de pupjes naar buiten kunnen wanneer zij dat willen of moeten, al zindelijk en is het aan de nieuwe eigenaren op dezelfde manier door te gaan en onze adviezen op te volgen om uiteindelijk een stabiele sociale volwassen witte herder te krijgen.

Voeding

We voeren onze honden en de pups vers middels de Kompleet Vers Voer (KVV) en Bones And Raw Food (BARF) ook wel Biologically Appropriate Raw Food methode genoemd en wij adviseren onze pupkopers hetzelfde te doen.

Voeding is (diverse gepubliceerde officiële wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dit) van grote invloed op de ontwikkeling van de hond gedurende de opgroeiperiode van 1,5jaar. Witte herders zijn erg gevoelig voor groeipijnen en gewrichtsproblemen en we doen er alles aan om het laatste te voorkomen door met meerdere generaties vrije dieren te fokken. Erfelijkheid is echter niet van beslissende invloed of een hond ook daadwerkelijk HD en ED zal gaan ontwikkelen. Of de hond daadwerkelijk problemen zal ontwikkelen is afhankelijk van de soort voeding die hij krijgt en de mate van beweging. Brokvoeding komt de laatste jaren meer en meer in een kwaad daglicht te staan en blijkt de oorzaak te zijn van veel gezondheidsproblemen. We kunnen geen garanties geven als de hond brokvoeding krijgt dus wordt in het contract vastgelegd dat de hond zeker de eerste 1,5jaar van zijn leven verse voeding moet krijgen.

Wilt u zich in de materie verdiepen dan zijn er diverse wesites en ook boeken die u kunt consulteren.

Een must voor iedereen die begaan is met de gezondheid van zijn hond of kat.

Waarom hondenshow?

Wij showen onze honden omdat dat naast het wedstrijdelement een zeer zinvolle manier is om de mening te vragen aan binnen- en buitenlandse keurmeesters die door showorganisaties uitgenodigd worden om de honden te keuren.

Daarbij wordt gekeken naar het uiterljk maar ook zeer beslist naar het gedrag. De keurmeester betast de hond en kijkt in de bek naar het gebit. 

Goed gedrag en stressbestendigheid is daarbij erg belangrijk want een hond die dat niet heeft zal geen goede beoordelig krijgen of zelfs de ring uitgestuurd worden.

Wij zijn van mening dat showen dus een goede toetsing is of je als fokker nog aan de rasstandaard aan het fokken bent of gewoon al dan niet om financiele redenen simpelweg honden wilt vermeerderen.

Pupprijs

Onze pupprijs valt door alles wat hierboven genoemd is, het langer houden van de pups tot ze 10 weken zijn, rauwe voeding uit de diepvries, vaccineren op maat, ontwormen op maat, alle gezondheidsonderzoeken die bij de ouderdieren uitgevoerd worden, het showen en verder wat er allemaal nog meer bij komt kijken aan energiekosten, reinigingsmiddelen, autokosten, dierenartskosten, de buitenlandse import van mijn reuen om nieuw bloed binnen te krijgen, soms importeren we ook bevroren sperma van buitenlandse reuen om dezelfde reden etc, etc, om het maar niet te hebben aan al het werk niet in het hoogste maar wel in het hogere segment.

Goed fokken en niks overlaten aan het toeval kost nu eenmaal geld.