Algemene informatie

Wij fokken enkel met stambomen. Waarom? Omdat we van het ras en onze eigen honden in het bijzonder houden, ze maken onderdeel uit van ons gezin en hopen dat ze gezond oud kunnen worden bij ons. Dat willen we ook voor de mensen die bij ons een pupje kopen dus doen we er alles aan om dat te bereiken en dat kan alleen via inzicht in de foklijn. Een serieuze fokker moet en kan via de stambomen van zijn ouderdieren onderzoeken waar eventuele problemen verborgen liggen zodat hij weet welke foklijnen hij wel en beter niet bij elkaar kan brengen. Naast alle gezondheidsonderzoeken is het een uitermate vergroting van de kans op een lang en gezond leven voor de nakomelingen.

Onze kennelnaam staat officieel geregistreerd bij St. Hubertus Brussel.

 

Onderzoeken

Van al onze fokdieren is het DNA profiel vastgelegd zoals verplicht door St.Hubertus om afstamming te kunnen garanderen en FCI stambomen te kunnen bekomen.

CoolOfficieel HD onderzoek waarbij we alleen willen fokken met onze honden als zij A of B zijn. 

CoolOfficieel Elleboog Dysplasie onderzoek we fokken enkel met honden die geheel vrij zijn van elleboog afwijkingen dus als uitslag ED 0-0 hebben.

CoolDegeneratieve Myelopathie, DM is een progressieve, neurologische aandoening van het ruggenmerg met fatale afloop. Of een hond vrij of drager is van deze hele vervelende verlammende ziekte kun je laten onderzoeken door het DNA van de hond te laten onderzoeken op evt. defecten. Omdat dit een slopende ziekte is die je een hond gewoon niet wilt aandoen fokken we alleen met ouderdieren die hier officieel op onderzocht zijn.

We maken nooit combinaties waar vlgs de wetenschap lijders uit voort kunnen komen!

CoolMDR1(Multidrug Resistance Gen1), of een hond vrij, drager of lijder is aan deze ziekte kun je laten onderzoeken door het DNA van de hond te laten onderzoeken op defecten. Werd voorheen aangenomen dat dragers de ziekte niet zelf zouden ontwikkelen, toch zijn er dragers die wel overgevoelig bleken te zijn dus is het advies geworden zodanig te fokken dat er uiteindelijk alleen nog vrije honden over zullen blijven.

We fokken enkel met honden die MDR1 +/+ dus geheel vrij zijn.

CoolTeefjes waar we voor de voortzetting van onze kennel een nestje mee willen doen worden tevens middels DNA getest op Mucopolysaccharidose Type VII, Maligne Hyperthermie, Hypofysaire dwerggroei, Renal Cystadenocarcinoma Nodular Dermafibrosis (RCND = erfelijk tumorsyndroom bij herders) en Hyperuricemie. 

 Onze pups worden verkocht met een koopcontract waarin zowel koper als verkoper een evenredig verdeelde verantwoording hebben. De verkoper/fokker voor de keuze van de combinatie en de gezondheid van de ouderdieren, middels gezondheidsonderzoeken; de koper vwb de omgang met de pup mbt beweging/opvoeding en het opvolgen van de voedingsadviezen die we geven voor de pup die allemaal van grote invloed op met name de gezondheid van het skelet zijn.

U heeft de garantie, middels officiële onderzoeksresultaten, dat uw puppy geen lijder is aan DM, MDR1, Mucopolysaccharidose Type VII, RCND, Maligne Hyperthermie, Hypofysaire dwerggroei en Hyperuricemie. Daarnaast krijgen onze pups uiteraard het standaard gezondheidsonderzoek van de dierenarts, hun paspoort met Vaccicheck uitslag (voor info over de vaccicheck klik hier) en hun FCI stamboom van St.Hubertus.

De pups worden op de leeftijd van 7 weken getest door een puppytester die een prognose van karakter en aanleg kan maken zodat we nog beter de juiste pup aan het juiste baasje kunnen matchen.

Op de leeftijd van 8 weken worden zij door de dierenarts gechipt en getest met de Vaccicheck (klik hier voor info over de Vaccicheck) of de antistoffen die zij van hun moeder in het bloed hebben al laag genoeg zijn om een vaccinatie aan te laten slaan en op de leeftijd van minimaal 9 weken mogen zij het nest verlaten.

Waarom pas op 9 weken? Wij vinden dat de pups dan optimaal hebben kunnen profiteren van de socialisatie onderling in het nest en de opvoeding door hun moeder en de overige leden van de roedel. We weten dan ook zeker dat de eerste socialisatie goed is gegaan omdat we die zelf hebben gedaan en we trekken er zelfs op uit met de pups in een daarvoor speciaal aangeschafte bakfiets zodat ze met elkaar zonder lichamelijk belast te worden kunnen kennis maken met de drukte van de buitenwereld.

Verder krijgt ieder pupje een puppy pakketje mee met 5kg verse diepvriesvoeding voor de eerste dagen en een nestdekentje.

U krijgt toegang tot onze verborgen facebookgroep waar alleen mensen die een hond van ons hebben lid van zijn.

 **

We voeren onze honden en de pups vers middels de Kompleet Vers Voer (KVV) en Bones And Raw Food (BARF) ook wel Biologically Appropriate Raw Food methode genoemd en wij adviseren onze pupkopers hetzelfde te doen.

Voeding is (diverse gepubliceerde officiële wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dit) van grote invloed op de ontwikkeling van de hond gedurende de opgroeiperiode van 1,5jaar. Witte herders zijn erg gevoelig voor groeipijnen en gewrichtsproblemen en we doen er alles aan om het laatste te voorkomen door met meerdere generaties vrije dieren te fokken. Erfelijkheid is echter niet van beslissende invloed of een hond ook daadwerkelijk HD en ED zal gaan ontwikkelen. Of de hond daadwerkelijk problemen zal ontwikkelen is afhankelijk van de soort voeding die hij krijgt en de mate van beweging. Brokvoeding komt de laatste jaren meer en meer in een kwaad daglicht te staan en blijkt de oorzaak te zijn van veel gezondheidsproblemen. We kunnen geen garanties geven als de hond brokvoeding krijgt dus wordt in het contract vastgelegd dat de hond zeker de eerste 1,5jaar van zijn leven verse voeding moet krijgen.

We hebben zelf een voedingsspecialist/herborist onder dak en we staan volledig tot de beschikking van onze pupkopers, geven alle informatie en adviezen voor het gezond laten opgroeien van de pup.

Wilt u zich in de materie verdiepen dan adviseren we oa het boekje "Voer voor Carnivoren" geschreven door Dierenarts Tannetje Koning.

Een must voor iedereen die begaan is met de gezondheid van zijn hond of kat.